Forum kierunku Biotechnolgii Wydziału Biotechnologii, Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego.
Dla osób zainteresowanych zdobyciem tytułu Inżyniera Biotechnologii:
Dowiedziałem się że istnieje taka możliwość, wiąże się to jednak z przeniesieniem na uczelnię na której po ukonczeniu III-go roku studiów przyznawany jest taki tytuł.
Osoba która ukończy kierunek Biotechnologii, obroni pracę licencjacką i będzie chciała ubiegać się o uzyskanie tytułu inżyniera zostaje skierowana ponownie na III-ci rok studiów, i odbywa studia trwające półtora roku czyli trzy semestry po czym dostaje tytuł inżyniera.
Istnieje też możliwość przeniesienia się bezpośrednio na 3-ci rok studiów, odbywa się to za zgodą dziekana po uzyskaniu potwierdzenia z dziekanatu o ukończeniu poprzednich dwóch lat studiów.
(Druga możliwość wydaje mi się być najbardziej sensowna)
Po przeniesieniu na III-ci rok studiów na wybraną uczelnie studenci wybierają blok o danej specjalizacji z którego odbywają się seminaria i wybierają temat pracy.
Praca inżynierska + Rysunek
Praca inżynierska znacząco rózni się od pracy licencjackiej, coś w rodzaju biznes planu połączonego z prezentacją na temat działania wybranej przez nas technologii.
Po ukończeniu III-go roku, istnieje możliwość kontynuowania studiów na wybranej uczelni w trybie 2stopniowym (tj. u nas) oraz wyboru dalszej specjalizacji.
Nie wiem jak ma się przepisywanie ocen z przedmiotów dla osób które po ukończeniu studiów chcą zdobyć inż. ale rozmawiałem z osobami ktore przeniosły się z Biotechnologii na KULu i dowiedziałem się że przeniesienie odbywa się bezproblemowo.
Uczelnie przyznające tytuł Inżyniera Biotechnologii w Lublinie to Uniwesytet Przyrodniczy.
Ponad to firmy zatrudniające młodych studentów chcą dzisiaj od nich pewnego doświadczenia odrazu po ukończonych studiach, i patrzą zupełnie inaczej na inżynierów niż na "licencjatów".
Osobiście uważam że przeniesienie się to kusząca sprawa, warta zastanowienia się.